Vragen over deze actie

Veelgestelde vragen

1.   Wat kost de energieactie 'Energierekening onbetaalbaar' mij?
 Niets.

Voor huurders en woningeigenaren is GRATIS:

 •     Het advies en de hulp van de energieconciërges 
 •     De energiebesparende producten 
 •     Eventueel een nieuw energiezuinig, huishoudelijk apparaat (ter vervanging van een oud energieslurpend apparaat). De bijdrage is maximaal 600 euro.

EXTRA: Gratis verwarmingsbuizen-isolatie. De huurders-zomeractie 2023 gaat - vanwege succes - door als HUURDERS-BUIZEN-ACTIE. Hoe bestellen? Meet de lengte van je buizen. We leveren buizen met een diameter van 12, 15, 22 en 28 mm. Mail de maten door naar hulp@energierekeningonbetaalbaar.nl. De buisisolatie wordt ook gratis aan huis afgeleverd.

Er kan soms meer, bijvoorbeeld: 

 • hulp bij het aanvragen van de energietoeslag
 • energieadvies voor eigenaar van een slecht geïsoleerd huis. 
 • een bijdrage aan een verwarmingsinstallatie 
 • extra isolatie van muren of ramen. Ook voor huurders
 • regelingen voor zonnepanelen
 • ...

 

2.   Wanneer kom ik in aanmerking?

Deze actie is bedoeld voor mensen die in aanmerking komen voor de eenmalige energietoeslag van de gemeente. Dat zijn de mensen met een maandinkomen van maximaal 130% van het sociaal minimum.

Maar deze actie is maatwerk. Je kan ook bellen als je net niet in aanmerking komt voor de energietoeslag, maar wel een slecht geïsoleerd huis hebt. Of als je ook na de instelling van het energieplafond van de overheid, toch nog bij moet betalen. Tips en gratis energiebesparende producten kunnen altijd. Of er meer kan, wordt terplekke bekeken door de energieconciërges. 

 

3. Energietoeslag 2022

In 2022 hebben mensen met een inkomen tot 130% van het sociaal minimum de energietoeslag van € 1300,- aan kunnen vragen. Dat zijn mensen in loondienst, mensen met alleen AOW, uitkeringsgerechtigden, freelancers, zelfstandigen, studenten, ...  De energietoeslag voor 2022 kon tot eind mei 2023 aangevraagd worden.

 

4.    Komt er ook een energietoeslag voor 2023?Ja, maar de Tweede Kamer moet nog een definitief besluit nemen over de voorwaarden. Heb je een energietoeslag gehad in 2022, dan krijg je automatisch ook de energietoeslag voor 2023. Als je inkomen in 2023 onder de 130% van het sociaal minimum blijft. 

 

5.    Wat zijn de inkomensgrenzen van het sociaal minimum in 2023?Als je jonger bent dan de AOW-gerechtigde leeftijd, is 130% van het netto sociaal minimum vanaf 1 januari 2023:

 • € 1.476,64 per maand voor een alleenstaande en alleenstaande ouder
 • € 2.109,48 per maand voor een echtpaar

Als je ouder bent dan de AOW-gerechtigde leeftijd, is 130% van het netto sociaal minimum vanaf 1 januari 2023:

 • € 1.643,38 per maand voor een alleenstaande en alleenstaande ouder:
 • € 2.231,89 per maand voor een echtpaar
   

6.    Ik heb geen toeslag gehad, maar denk wel in aanmerking te komen?

,

Voor vragen hierover kijk op: bakenlochem.nl, telefoon 0573 28 92 90, of whatssapp 06-500 80 619.

 

7.    Ik vind het aanvragen van de energietoeslag moeilijk. Kan een energieconciërge helpen?

Ja dat kan. Mail naar hulp@energierekeningonbetaalbaar.nl of bel naar 06 11 22 06 92. De energieconciërges komen bij je thuis om te helpen bij het invullen van het formulier. Ze bekijken dan ook je jaarnota en adviseren je over energiebesparing. En brengen eventueel energiebesparende producten aan.

 

8.  Hoe kan LochemEnergie deze hulp en al deze energiezuinige producten betalen?

De gemeente Lochem heeft geld beschikbaar gesteld voor mensen die niet zelf energiezuinige producten en apparaten kunnen kopen, of advies kunnen vragen van commerciële energie-adviseurs. Burgercoöperatie LochemEnergie zorgt ervoor dat dat geld terecht komt bij deze mensen met gratis advies en energiebesparende producten. De huishoudelijke apparaten worden geleverd door lokale leveranciers: Koeleman in Barchem, Expert in Lochem, GGG in Gorssel.

 

9.    Wat is LochemEnergie?

Dat is een burger-energiecoöperatie in de gemeente Lochem met ongeveer 1100 leden. Er zijn ongeveer 100 vrijwilligers, waarvan 15 energiecoaches en energieconciërges. Ze geven tips geven over hoe je zo min mogelijk energie kan gebruiken. Energie die je niet gebruikt, kost tenslotte niks. Maar ze kijken ook of je zelf energie op zou kunnen wekken met zonnepanelen bijvoorbeeld. 

 

10.    Hoe lang loopt deze actie?

Deze actie loopt tot eind 2023. Mogelijk tot eind 2024.